EN

Премиерът ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 февруари

01.02.2024

Министър-председателят акад. Николай Денков ще вземе участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 1 февруари 2024 г. в Брюксел. На него трябва да се преразгледа и подсили дългосрочният бюджет на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. Това се налага заради войната на Русия срещу Украйна, последиците от пандемията и нарастващите лихвени проценти.

Лидерите от ЕС ще обсъдят създаването на Механизъм за Украйна с бюджет от 50 милиарда евро, както и създаването на платформата за стратегически технологии за Европа (STEP), която има за цел повишаването на конкурентоспособността на Съюза.

В Брюксел българският премиер ще проведе и срещи с канцлера на Германия Олаф Шолц и министър-председателя на Финландия Петери Орпо. Очаква се основни теми на разговорите да бъдат присъединяването на България към еврозоната и вдигането на сухопътните шенгенски граници, както и стратегическите приоритети пред Европейския съюз в контекста на новите геополитически и икономически предизвикателства.