EN

Приветствие на министър-председателя Гълъб Донев от връх Шипка

03.03.2023

Скъпи сънародници,

Уважаема госпожо кмет на община Габрово,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми господин заместник министър-председател,

Уважаеми областни управители,

Уважаеми председатели на общински съвети,

 

Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни.  Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е мястo, в което се стъпва като в храм – с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които през август 1877-ма година бранеха този връх до последен дъх.

 

Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които изправени пред избора „Свобода или смърт?“, избраха България. Помним и никога няма да забравим хилядите воини, които в Руско-турската освободителна за нас война отдадоха живота си за нашата свобода.

 

Убеден съм, че всеки един от Вас е стигнал до тук, воден от родолюбиви чувства и добри помисли. Щом сте тук, значи България е в сърцето Ви.  Да носиш България в ума и в сърцето си не е отживелица. И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка.

 

Шипка е онзи национален блян за oсвобождението и обединението ни като народ. Връх Шипка и днес ни обединява и ни напътства в посоката, в която трябва да поемем, за да постигнем общонационалната ни цел. Връх Шипка е онзи връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от усилията ни да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество, да начертаем пътя – справедлив и честен, по който да поемем заедно, за да постигнем общонационалната ни цел. Няма някой, който да отрече, че имаме една обща национална цел и това е България, в която да остават децата ни, България, в която да живеят децата ни, България, която да избират децата ни.

 

Честит Национален празник!

 

Да живее свободна и независима България!

 

Видео

03.03.2023