EN

Премиерът Янев: Служебното правителство работи прозрачно, професионално, почтено и даде импулс за подобрение на държавата

15.09.2021

През изминалите четири месеца служебното правителство работи съобразно принципите, които декларирах в началото на своята работа – прозрачност, професионализъм, почтеност и резултатите са видими за всички български граждани. Задачите, които стоят пред страната, ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин. Това заяви министър-председателят Стефан Янев на пресконференцията, на която беше представен отчет за дейността на служебния кабинет.

 

Премиерът припомни, че правителството работи в безпрецедентна политическа обстановка, при която два поредни парламента не успяват да излъчат управляващо мнозинство. „Добрата новина от съвместната ни работа с 46-тия парламент е, че успяхме да постигнем актуализация на трите важни бюджета за страната.  За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери вече са извадени от т.нар. граница на бедността, което е добър показател за този тип съвместна работа“, изтъкна министър-председателят. Същевременно Янев посочи, че служебният кабинет е успял да покаже недъзите на съществуващи практики по отношение на изразходването на обществени средства и да покаже начина, по който това може да стане прозрачно, отчетно, ефективно, утвърждавайки добрите практики.

 

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с акценти да подобрим неговите параметри и неговите характеристики там, където е необходимо“, изтъкна премиерът Стефан Янев. По думите му предстои още работа, но изрази надежда, че скоро планът ще бъде изпратен в Брюксел, така че до края на годината първите средства да са налични към националния бюджет.

 

Министър-председателят акцентира също върху подобряването на работата на администрацията на Министерския съвет и усилията тя да бъде по-бърза и по-ефективна. В допълнение премиерът Стефан Янев изтъкна, че е направено необходимото, така че Секретариатът на Съвета по сигурността да бъде институционализиран в съответствие с действащия Закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. „Ще има реален инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при необходимост от управление на кризи, тъй като този орган играе роля и на ситуационен център  в такива ситуации“, заяви Янев и добави, че са подготвени и промени в самия закон. „Те ще бъдат внесени в следващия парламент, така че цялостната система по управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена именно в тези необходими параметри, които смятаме, че ще могат да функционират ефективно“, подчерта министър-председателят.

 

По отношение на външната политика на Република България премиерът Стефан Янев отбеляза, че последните няколко месеца се демонстрира диалогичност по отношение на Република Северна Македония без да се пренебрегва националния интерес. „Направихме всичко необходимо, разяснихме подробно и аргументирано нашата позиция пред нашите европейски партньори, така че такъв тип поведение да не се базира на някакъв тип пазарлъци, а на принципна позиция и принципни аргументи, защото говорим за нашето общо европейско семейство, където допускането на компромиси сега, ще доведе вероятно и до много компромиси в бъдеще. От тази гледна точка мисля, че кабинетът достойно е защитил националния интерес на Република България и в следващите месеци предполагам, че поведението ще бъде подобно и на следващия такъв кабинет“, заяви министър-председателят.

 

В заключение премиерът Стефан Янев изрази благодарност към всички членове на служебния кабинет за положените усилия и за отговорното отношение към проблемите, които трябваше да бъдат решени. „Тази ползотворна работа надявам се да продължи. Дадохме импулс, че България може да бъде по-добра“, посочи Янев. Министър-председателят изрази надежда следващият парламент да успее да излъчи правителство, което да продължи в тази посока и българските граждани да бъдат доволни от управлението на държавата.