EN

Премиерът Петков: 22 млрд. лева ще получи България по линия на Споразумението за кохезионния фонд и още 2,6 млрд. лева от Фонда за справедлив преход

10.06.2022

22 милиарда лева ще получи България по линия на Споразумението за кохезионния фонд, което е готово и ще бъде подписано в следващите няколко дни. На още 2,6 милиарда лева ще може да разчита страната ни и от Фонда за справедлив преход, съобщи министър-председателят Кирил Петков след срещата си с европейския комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

 

Премиерът бе категоричен, че за да може България да успее да получи тези средства, трябва да има стабилно правителство, което има ясна стратегия за бъдещето на страната ни и работи с Европейската комисия. Радвам се, че посоката и стратегията на българското правителство и на ЕК съвпадат по всички важни приоритети в европейските фондове, посочи министър-председателят. Петков добави, че правителството ще продължи да има нулева толерантност към корупцията и измамите.

 

България е доверен партньор в стремежа за постигане на общите европейски приоритети и в справянето с множество кризи, заяви европейският комисар. Ферейра отбеляза, че заедно с българските власти е финализирано Споразумението за партньорство за бъдещите кохезионни инвестиции за периода 2021-2027 г., които ще са в основата на просперитета и устойчивостта на България. Еврокомисарят приветства решението на правителството половината от финансирането да бъде разпределено в трите най-изоставащи района на България – Северозападен, Северен централен и Североизточен.