EN

Премиерът Главчев: Присъединяването на България към ОИСР е първостепенен външнополитически приоритет

02.05.2024

Процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ни помага да приведем националните политики в съответствие с най-високите световни стандарти. Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа. Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев в изказването си на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

 

Премиерът Главчев потвърди като първостепенен външнополитически приоритет за страната ни присъединяването към ОИСР, наред с присъединяването ни към еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство, включително по суша. „България ще продължи да бъде стабилен и последователен партньор“, категоричен беше Главчев. По думите му работата по всички приоритетни за страната политики на национално  ниво и в рамките на ЕС – образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране на преговорите по присъединяване към ОИСР.

 

Според премиера Димитър Главчев присъединителният процес играе важната роля на ускорител за реформи, трансформираща сила, от която България в момента се нуждае. Наред с това активният диалог на България с ОИСР е шанс за намиране на решения за подобряване на ефективността на публичните политики. „Процесът на подготовка и присъединяването на България към ОИСР ще допринесе към нашите усилия за провеждане на по-добри политики за по-добър живот“, добави министър-председателят. По думите му сега особено важно за България е осигуряването на благоприятни условия за провеждането на честни, прозрачни и свободни избори. Именно такъв ангажимент е поел и настоящият служебен кабинет.

 

Премиерът Главчев отбеляза последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности. В изказването си премиерът акцентира и върху войната на Русия срещу Украйна. „Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна“, заяви министър-председателят. Според Главчев са необходими  интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност.