EN

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединение на българския дух, възкресението и стремежа му към свобода и независимост

30.04.2024

Отбелязваме 148 г. от избухването на Априлското въстание и отдаваме почит пред паметта на онези български герои, които въстават срещу поробителя и водят кървави сражения в името на нашата свобода. С тези думи министър-председателят Димитър Главчев започна тържественото си слово в Клисура, където тази вечер се състоя заря-проверка по случай историческата годишнина. „За мен е изключителна чест да бъда тази вечер в Клисура, с потомци на тези славни патриоти, защото - убеден съм,  всеки дом и всяко семейство тук ревностно пази в родовата си памет частица от героизма на свой предтеча, участвал в Априлската епопея, частица, която се предава и пребъдва вече близо век и половина в сърцата на потомците им“, изтъкна премиерът. По думите му Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието.

 

Министър-председателят Главчев изтъкна, че преди 148 години Априлското въстание, макар и брутално потушено, е показало на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата държава има своето място в Европа. „Длъжни сме не просто да помним делото на героите, но и да отстояваме с категорична непоклатимост непреходните идеали за справедливост, свобода, независимост - ценности, за които те платиха с живота си. Нека заедно, с гордост и решителност, да продължим да пазим огъня на свободата, пламнал тук, в Клисура, преди 148 години“, добави Главчев. Премиерът посочи, че днес почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединение на българския дух, възкресението и стремежа му към свобода и независимост. „Поклон пред подвига на нашите предци. Нека помним завета им, че нашата свобода от нас зависи“, призова в заключение министър-председателят Димитър Главчев.