EN

Премиерът Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова

04.12.2019

 

Премиерът Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на българския режисьор и театрален педагог проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова на церемония в Министерския съвет. Отличието се връчва за изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. 

 

„Искрена, дълбока и огромна благодарност за високото отличие, което получавам за скромната си творческа и педагогическа работа'“, заяви проф. Димитрина Гюрова-Савова.

 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов.

 

Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН – археолог, както и проф. Пламен Джуров - композитор и диригент.

 

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 г. в Бургас. През 1952 г. е приета в класа по режисура на проф. Боян Дановски, който завършва през 1956 г. Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна. Участвала и при създаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 г. Димитрина Гюрова преподава актьорство за драматичен театър във ВИТИЗ /по-късно НАТФИЗ/, а от 1987 г. е професор в същата академия. Тя е двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на Съюза на артистите в България.