EN

Премиерът Бойко Борисов присъства на Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани

14.12.2019

 

„Радвам се, че след като в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС акцентирахме на темата за Западните Балкани, последваха много процеси, трайни, които поставиха тази тема в центъра на внимание на моите европейски колеги и колегите от САЩ“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани. Премиерът Борисов припомни пред участниците, че в годините назад отношенията в региона не са предизвиквали интерес, защото имаше войни. Министър-председателят изрази надежда, че страните от региона ще проявят разум в бъдещото си поведение. „Очаквам с повече разум останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО, да си премерват поведението и стъпките, разкрачената поза не е полезна за никой“, допълни премиерът Бойко Борисов.

 

Министър-председателят Борисов припомни, че догодина България е съдомакин на инициативата „Берлински процес“, където темата за отношенията на Балканите отново ще бъде дискутирана. Премиерът изрази задоволство и от продължаването на въпроса от Хърватия, където следващата година се очаква Срещата на върха между лидерите на ЕС и страните от Западните Балкани. Министър-председателят Борисов подчерта, че в края на 2020 г. България и кралят на Йордания ще бъдат домакини на процеса „Акаба“, където ще бъдат обсъдени мерките с борбата с екстремизма и радикализма.

 

По време на форума премиерът Бойко Борисов изтъкна необходимостта от надграждане на сътрудничеството в борбата срещу екстремизма на оперативно и политическо ниво. „Когато имаме политическата власт, трябва да създадем инструменти и да се работи бързо по всички тези теми“, заяви още Борисов. По думите му само с работа, приятелство и доверие е важно да се засилва сътрудничеството в сферата на сигурността между държавите в региона. Пред участниците премиерът Борисов подчерта, че България е пример за етническа толерантност и допълни, че когато на Балканите има сигурност, инвестициите и доходите растат и се работи спокойно. 

 

Пред представителите на медиите министър-председателят Борисов подчерта, че този форум показва подкрепата към България и работата на службите по линия на борбата с радикализма и екстремизма. „Във вътрешен план е важно да споделим опита на службите и МВР. Врагът е силен, той е общ и няма държава, която да се е подсигурила за това“, заяви още премиерът Борисов.