EN

Премиерът Борисов в Букурещ: Важно е да се работи и за цифровата икономика, която ще е с все по-голямо значение

29.03.2019

Транспортните коридори и енергийните проекти в региона бяха акцент в изказването на премиера Бойко Борисов след края на Четиристранната среща на високо равнище в Букурещ между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

 

Министър-председателят обяви, че с колегата му Алексис Ципрас са постигнали договореност през месец юни да се направи първата копка на интерконектора с Гърция, както и да се инициира създаването на смесена компания за проектиране, строителство и управление на транспортните коридори. Борисов изрази надежда, че скоро ще бъда направена и първата копка на интерконектора със Сърбия. България доизгражда газопреносната си система, отбеляза премиерът и добави, че когато имаме газопреносни мрежи, изградени на Балканите, ще има и трафик по тях от различни източници.

 

Според българския министър-председател е важно да се работи не само за транспортната, железопътната и енергийната инфраструктура, но и в сферата на цифровата икономика, която по думите му ще добива все по-голямо значение. Премиерът Борисов изтъкна важността на европейската перспектива за Западните Балкани. Той специално изтъкна подкрепата на България за Сърбия – за нас е важно съседите ни да са заедно с нас в ЕС, добави Борисов.

 

Министър-председателят Борисов коментира и изказването на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. „Никак не ми е приятно това, което са казали там. На Балканите и намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал,  лошо възпитание и винаги поражда големи конфликти. Надявам се те да поднесат своето извинени за това, което са казали“, заяви премиерът Борисов. Той обяви, че предстои да разговаря в Букурещ с вицепрезидента на Турция Фаут Октай.

 

Премиерите Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич в своите изказвания също акцентираха върху проектите за свързаността на региона в областта на енергетиката, на транспорта и на инфраструктурата.