EN

Премиерът Борисов: С Република Македония направихме така, че вместо да спорим, заедно честваме героите си

02.08.2018

Успяхме да направим така, че вместо да спорим, заедно честваме героите си, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Благоевград, където с премиера на Република Македония Зоран Заев отбелязаха съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Премиерът Борисов напомни, че след като поколения политици са проявявали желание и упоритост, но без успех, миналата година беше подписан Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония. „Проявихме храброст и го подписахме“, заяви министър-председателят и допълни: „Поздравявам също колегите Ципрас и Заев, че един десетилетен спор за името на Република Македония беше преодолян и се надяваме да завърши“. Според премиера Борисов европейската перспектива за Република Македония и поканата за НАТО носят огромна сигурност. По думите му целта на тежките преговори, които се водят по различни въпроси на Балканите, е от „барутен погреб“ да се направи проспериращ регион.

 

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още значението на транспортния коридор номер 8, както и на ГКПП Станке Лисичково, който е от изключителна важност за България и Република Македония. Двете страни са се договорили в най-къси срокове граничният пункт да бъде разширен.

 

“Без договора с България нямаше да постигнем договора за името с Гърция, нито да получим дата за преговори с ЕС и покана за членство в НАТО”, каза премиерът Зоран Заев след церемонията, като благодари за подкрепата лично на министър-председателя Бойко Борисов. „Показахме как се гради приятелство и как се работи за доброто на бъдещите поколения“, заяви Заев. По думите му Балканите вече не са буре с барут, а регион, който има своето достойно място в Европа.