EN

Нидерландският премиер Рюте към акад. Денков: В нашите очи сте пълноправен член на Шенген. На прав път сте и за еврозоната

08.02.2024

 

„Гордея с това, което България постигна и в нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген“. Това заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте след среща с българския министър-председател акад. Николай Денков в Хага. Марк Рюте подчерта, че е оптимист за влизането на България в Шенгенското пространство и за сухопътните граници до края на годината, като посочи, че страната му ще продължи да работи активно за постигането на тази цел и с други държави.

 

Премиерът акад. Николай Денков посочи, че Нидерландия е на първо място по инвестиции в България и заяви, че тези отлични икономически отношения трябва да продължат и в контекста на общото развитие в региона. „Благодарни сме за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство - Шенген, еврозоната, ОИСР. Това са приоритети, по които работим много тясно с нашите западни партньори“, отбеляза акад. Денков.

 

Нидерландският министър-председател посочи, че страната ни се движи в правилната посока по пътя към еврозоната. „Завиждам на много ниския ви дълг спрямо БВП, който е половината от нашия и една трета от този на Германия“, изтъкна Рюте и добави, че страната ни се справила много добре и с бюджетния дефицит и това е свързано със стабилната политика, осигурена от правителството на акад. Денков и екипа на финансовото министерство.

 

Българският премиер отново потвърди готовността на страната ни да помогне на Украйна в различни аспекти. Акад. Денков отбеляза, че България развива ускорено отбранителните си сили и укрепва сътрудничеството със съседните държави в Черноморския регион - Румъния и Турция по линия на партньорството в НАТО.

 

Двамата коментираха и дезинформацията – другата заплаха, която Русия използва в опит да повлияе и разстрои българското общество.