EN

Министерският съвет предостави дерогация от ограниченията за руски доставки за АЕЦ „Козлодуй“, свързани с военните действия в Украйна

22.03.2023

Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части, материали и услуги във връзка с войната в Украйна. Правителството предостави дерогация, за да може АЕЦ „Козлодуй“ да закупи необходимите материали и резервни части, така че да се обезпечи планираните годишни ремонти и експлоатацията на атомната централа“. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти.


Министър Христов допълни, че това решение е от критично значение за сигурността на АЕЦ „Козлодуй“. „Става въпрос на резервни части, услуги и материали, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти. Другото направление, по което работим е за презапасяване с такива части, за да се обезпечи безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" за следващите няколко години и да се осигури енергийната сигурност в страната“, допълни още енергийният министър Христов.

Видео

22.03.2023