EN

Министър Балтова след среща с туристическия сектор: Държавата има нужда от работещ бизнес в туризма

23.09.2021

Държавата има нужда от работещ сектор туризъм и всички заети желаят да работят, да не бъдат ограничавани и да дадат своя принос както за развитието на икономиката в страната, така и за осигуряване на стабилен бизнес, който да позволи на посетителите от България и всички части на света да се чувстват спокойно и сигурно в дестинация България. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова по време на брифинг в Министерски съвет след среща с туристическия бранш при премиера Стефан Янев, на която присъстваха и министрите на финансите, здравеопазването и икономиката.

 

„Разговорът ни беше в изключително диалогичен характер и всички се обединихме около няколко тези“, уточни министър Балтова. И добави, че в рамките на до 10 дни ще бъде направена следваща среща, като през този период ще бъдат взети решения.

 

Министър Балтова разясни, че решенията ще касаят три направления. „Първо, това е и по искане на туристическия сектор, да бъде потърсена възможност средствата, които са отделени за сектор „Туризъм" в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата“, обясни тя. Според нея всички имат интерес туризмът да продължи да се развива и да останем „зелена” дестинация, като допълни, че изискването за това е да постигнем онова ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят дестинация България, както и да се подсигури здравето на работещите в сектора.

 

Второто направление, което ще се обсъжда в рамките на тези до 10 дни заедно със здравните власти, е да се намери пакетът от документи и сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти.

 

Министър Балтова открои и третото важно направление, според което още днес трябва да започне вземането на сериозни решения в перспектива 2022 г, които да бъдат освен практически и финансово-икономически мерки в помощ на бизнеса. От страна на бизнеса беше заявена готовност за активно сътрудничество за постигане на поставените цели и задачи.