EN

Среща на премиeрите Бойко Борисов и Зоран Заев в София

04.02.2019

„Усилията, които положи България, не са били напразни. Днес сме се събрали, така както и по Договора, да празнуваме важни дати, исторически дати, хора, върху чиято памет времето не влияе. Но и да отчетем свършеното“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев.

 

Премиерът Борисов подчерта, че Българското председателство остава в историята с това, че сложи темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички държави в света го отчитат – и тези, които много не ни обичат, и тези, които ни обичат. Това е факт“, заяви българският министър-председател. Той посочи, че благодарение на поставената тема и макар никой да не е вярвал, само за една година България и Македония са се разбрали, както и - Македония и Гърция.

Министър-председателите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и министрите на културата на двете страни Боил Банов и Асаф Адеми присъстваха и на концерт по случай 147-годишнината от рождението на Гоце Делчев, който се проведе в Културно-информационния център на Република Македония в София.

 

В концерта посветен на годишнината от рожденеито на революционера, участваха изпълнителите на Сузане Браунщефер, Гьорги Георгиев - Антика, Десислава Тодорова и Георгиос Филаделфевс.

 

По-рано през деня министрите на културата поднесоха венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“.