EN

Премиерът Стефан Янев свика заседание на Съвета по сигурността

07.06.2021

„Корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната като проблемите и последствията в това отношение излизат извън националните ни граници. Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента“.

Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на заседанието на Съвета по сигурността по повод наложените санкции на български лица и 64 фирми от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ на 2 юни т. г. Темата на заседанието на свикания от премиера Съвет по сигурността бе: „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

 

Министър-председателят Стефан Янев бе категоричен, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика и работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. „За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за което днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост“, акцентира премиерът.