EN

Премиерът Бойко Борисов на официално посещение в Египет

23.10.2018

Министър-председателят Бойко Борисов бе на официално посещение в Кайро, Египет. Той беше посрещнат с почетен гвардейски шпалир лично от премиера на страната - Мустафа Мадбули, с когото проведоха и двустранна среща.

 

Премиерът Борисов разговаря и с президента на Арабска Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. Двамата ще обсъдиха активизирането на двустранните отношения и задълбочаването на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

 

"Египет е сред стабилните търговски партньори на България в района на Близкия изток и Африканския континент. От взаимен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния диалог в търговско-икономическата област", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата с президента Абдел Фаттах Ас-Сиси.

 

Премиерът Борисов изтъкна, че стокообменът между България и Египет бележи устойчива тенденция към нарастване, като за миналата година е надвишил 1 млрд. щ.д. Същевременно според българския министър-председател е налице все още неизползван потенциал и страната ни полага усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството. Премиерът Борисов отбеляза необходимостта от набелязване на стъпки, така че да се оползотворят възможностите за разширяване на инвестициите. По думите му би било добре да се обмисли подновяването на дейността на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

 

В делегацията, ръководена от премиера Борисов, бяха още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.