EN

Посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Кърджали

25.08.2018

„Тази археология, която се разкрива, ще помага и на децата, и на туристите, и на всеки българин да се върне в историята“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на културата Боил Банов, посети последните открития при разкопките на скалния град Перперикон. Премиерът Борисов посочи, че по местата, където се изграждат инфраструктурни обекти в страната, продължава да се откриват археологически селища.

 

По време на проучванията през последните 3 години в Перперикон е открита най-голямата известна досега раннохристиянска църква в Родопите. В трикорабната базилика са запазени цели колони, капители, корнизи и други архитектурни детайли. Край църквата археолозите разкриват и други късноантични и средновековни сгради, както и обширен некропол.

 

Премиерът Борисов посети ремонтираната Професионална гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали. За обновяването на училището са изразходвани 1,3 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. В момента ремонтни дейности в града текат в 6 училища за 9 млн. лв. Общо 13 млн. лв. са отпуснатите средства за образователна инфраструктура само в гр. Кърджали.

 

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира и ремонтните дейности по довършването на строителството на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали.

 

Правителството отпусна общо 1 милион лева за строежа на манастира в града – 800 хиляди лева през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г.

 

„Храмът беше само музей, благодарение на Вас вече е действащ духовен център“, каза отец Николай при посещението на министър-председателя. Отец Николай подари на премиера Бойко Борисов икона на Св. Йоан Предтеча.