EN

Откриване на паметник в Тел Авив за спасяването на българските евреи през 1943 г.

05.09.2018

Министър-председателите на България и Държавата Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху откриха паметник, посветен на спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през 1943 г.

 

„Този паметник има своя брат-близнак в София. Днес беше възстановена една историческа справедливост. Това не е резултат на ексцентрична идея. В поставянето на два идентични паметника в столиците на  България и Държавата Израел има дълбок смисъл. Той е в това, че двете ни страни, двата ни народа, заедно признават историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и почитат паметта на техните спасители“, каза българският министър-председател при откриването на монумента.  Той посочи, че този акт е бил невъзможен във времената на най-ожесточените нацистки опити за унищожаване на еврейското население, но благодарение на Българската православна църква, съвестта и смелостта на видни български политици и общественици, и на българските граждани, които открито и категорично са се противопоставили на депортирането на 48 000 български евреи, спасението се е случило. 

 

В своето изказване израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изтъкна, че евреите никога не забравят истинските си приятели. Той посочи, че в онези мрачни времена единствено българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова той бе категоричен, че евреите никога няма да забравят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този начин са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

 

Паметникът, посветен на спасяването на българските евреи през 1943 година, е дело на архитект Момчил Цветков. Той е идентичен с монумента, издигнат през 2016 г. до Народното събрание на Република България и символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава почит към паметта на техните спасители.

 

По време на посещението си в Държавата Израел премиерът Бойко Борисов проведе и двустранна среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху и взе участие в конференция посветената на борбата с тероризма.

 

Министър-председателят Борисов се срещна и с близките на загиналите при атентата в Сарафово през 2012 г.