A-   A+
EN

След лидерската среща ЕС-Турция: Диалогът ще продължи

26.03.2018

 

„Напрегната, но конструктивна“ – така лидерите на Европейския съюз и на Турция определиха срещата си във Варна, която си беше поставила за цел да се направи оценка на въпросите от общ интерес и да се обсъдят начини за придвижване на двустранните отношения на основата на взаимно уважение и общи интереси. В разговорите в резиденция „Евксиноград“ участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 

Бяха поставени всички теми, които се отнасят и до България, и до Европа и съм благодарен и на тримата, че се опитахме да говорим за това, което ни обединява, каза на съвместната пресконференция премиерът Борисов. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и се надявам да има решения, допълни той като уточни, че въпросите ще се разгледат в двустранни комисии. По думите му, най-големият успех е връщането на масата на преговорите.

 

Очакване, че периодът на лоши отношения между Турция и ЕС е останал в миналото, изрази и президентът Ердоган. По време на разговорите той е поставил всички проблеми и въпроси, свързани с отношенията с ЕС, с отделни държави членки и с войната в Сирия.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви сключеното със страната споразумение за овладяване на мигрантския натиск за ефективно, защото е довело до намаляване с 87% на бежанците към ЕС. „Не трябва да има съмнение по ангажимента на ЕС по отношение на трите милиарда евро за Турция за справяне с миграционния натиск. Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен“, заяви Юнкер. „Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Съюзът и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, а не говорят за общите неща, които ни правят партньори – имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим“, каза още Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите въпроси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване, но подчерта, че намесата на Турция в Сирия трябва да става според международното право. Юнкер се обяви и против идеята за прекратяване на преговорите за членство с Турция.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и заяви, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията й. Той отбеляза в същото време, че страната трябва да поеме на по пътя на поддържане на демократичните стандарти. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение“, каза председателят на Европейския съвет.

 

На срещата нямаше компромиси, повдигнахме всички наши опасения, имаше доста такива по отношение на свободата на медиите в Турция, за отношенията с държави-членки на ЕС и за действията на Турция в Сирия, каза Туск. Нашата среща беше посветена на диалога между ЕС и Турция… В някои области има трудности в нашите взаимоотношения, но в други сътрудничеството ни е добро и искаме да изразим готовността си да продължим този диалог, да продължи сътрудничеството и да поддържаме нашето партньорство, заяви Доналд Туск.