EN

Вицепремиерът Захариева ще приеме заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Молдова Юрие Лянка

05.04.2018

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка.

 

В София Захариева и Лянка ще обсъдят подкрепата на България за европейската перспектива на Молдова, както и продължаването на реформите в тази насока от молдовското правителство. Акцент на разговора ще бъдат и двустранни въпроси от областта на търговско-икономическите отношения и правата на българската общност.

 

В края на октомври 2017 г. вицепремиерът Екатерина Захариева бе на двудневно посещение в Молдова. В Кишинев тя се срещна с министър-председателя на страната Павел Филип и с вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция на Молдова Андрей Галбур (2016-2017), заедно с когото откри Генерално консулство на Република България в град Тараклия.

 

Между Република България и Република Молдова съществува дългогодишно ползотворно двустранно сътрудничество в политическата, икономическата, образователната и културната сфера. Основен фактор в тази насока е голямата историческа българска диаспора в страната - към момента на територията на Молдова живеят над 50 хил. граждани от български произход.