EN

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на откриването на паметник на полковник Борис Дрангов

02.03.2018

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват утре, 2 март, на тържествения ритуал по откриване и освещаване на паметник на полковник Борис Дрангов. Ритуалът ще се проведе от 10.00 ч. в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“.

 

На събитието ще присъства и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

 

След тържествения ритуал ще се състои събрание в зала „Тържествена” на Военна академия.

 

Полковник Борис Дрангов е талантлив воин, военен психолог и педагог, писател, публицист. Блестящ командир и преподавател във Военното на Негово Величество Училище, днешна Военна академия „Г. С. Раковски”. Един от най-обичаните и уважавани офицери на бойните полета на войните за национално освобождение и обединение през 1912 – 1918 г.

 

На 17 февруари 2017 г. беше учреден Национален инициативен комитет „Полковник Борис Дрангов“ с участието на Военна академия. Към каузата бяха привлечени институции, организации и родолюбиви граждани. Автор на идейния проект за паметника е архитект д-р Венцислав Йочколовски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови.