EN

Министър Павлова ще посети Улицата на занаятите в НДК

01.03.2018

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще посети Улицата на занаятите „Песента на колелетата", която се открива на 1 март в 15 ч. в Националния дворец на културата. Във фоайето на четвъртия етаж ще оживеят българските традиции и култура, а всеки посетител може сам да изработи своя уникална мартеница.

 

Събитието е част от културния календар на Българското председателство на съвета на ЕС, а името на улицата е заимствано от едноименния шедьовър на писателя Йордан Йовков.

 

Идеята за изграждането на живописната улица е да запознае делегатите и гостите на Българското председателство с уникалните занаятчийски умения и фолклорни обичаи от различни краища на страната ни, съхранявали поколения българския дух.

 

Планирани са още три събития по време на Българското председателство, включващи демонстрации на традиционни български занаяти. През март и април посетителите на НДК ще имат възможност да се докоснат до тайнството на тъкачеството и грънчарството, както и до магията на българската гайда.