EN

Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“

16.04.2018

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе в Люксембург.

 

Първите дипломати на ЕС ще обсъдят ситуацията в Сирия, в контекста на последните събития в страната и подготовката за предстоящата на 24-25 април в Брюксел конференция по Сирия и региона, като се очаква Съветът да приеме и заключения по темата.

 

Министрите ще проведат дискусия по отношенията ЕС-Русия във връзка с последните развития. Ще бъдат обсъдени резултатите от прилагането на 5-те принципа за развитие на връзките с Москва и тяхната ефективност.

 

В дневния ред на Съвета е включена и темата за Западните Балкани, в контекста на обявената на 6 февруари Стратегия на ЕК за региона. Вицепремиерът Екатерина Захариева ще информира колегите си за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май.

 

Първите дипломати на 28-те ще проведат и дискусия по ситуацията в Иран, включително споразумението по ядрената му програма.

 

Министрите ще обменят мнения и относно бъдещето на инструментите за външна дейност в следващата Многогодишна финансова рамка.