EN

Премиерът Бойко Борисов: Близо 100 общински и областни болници ще получат допълнителни 66 милиона лева през годината

08.02.2019

Допълнителни 66 милиона лева ще получат през годината общинските и областните болници като 30 милиона лева от тях бяха осигурени след проведената днес среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници в България.

 

Финансовата помощ ще осигури увеличение на заплатите на медицинските специалисти в тези лечебни заведения и ще гарантира нормалното им функциониране в отдалечените и труднодостъпни региони.

 

До мерките се стигна след като преди ден премиерът Борисов разпореди да се направи анализ на финансовото състояние на всяка една общинска болница, а Министерството на здравеопазването да подготви предложение за конкретни решения на наболелите проблеми – недостатъчни възнаграждения на лекари и сестри, както и трудните условия за работа.

 

„Близо 100 са общинските и областните болници, които ще получат допълнителните средства. Убеден съм, че с тях ще помогнем на лекарите и сестрите да работят по-спокойно, а това значи и по-добро лечение за болните българи“, посочи премиерът Борисов по време на разговорите с представителите на Сдружението на общинските болници в България. На срещата присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, здравният и финансовият министри Кирил Ананиев и Владислав Горанов.

 

Представителите на общинските болници благодариха на министър-председателя и на здравния министър, защото за първи път има такава чуваемост за проблемите им. Приветстваха също предприетите мерки и финансови действия