EN

По разпореждане на премиера Борисов МЗХГ и МОСВ предприемат мерки за контролираното изпускане на язовир „Тича“ и недопускане на наводнения в района  

07.03.2018

 

 

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министрите на земеделието, храните и горите и на околната среда и водите пътуват към язовир „Тича“, за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема. За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи“ и „Басейнова дирекция“-Варна, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областната управа и кметовете, са създали необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района.

 

Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир „Тича“ да започне късния следобед със скорост 10-12 м3/сек. Експерти от „Напоителни системи“ вече са обходили поречието на река Камчия, като са извършили и почистване. Към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.