EN

Възпоменателната церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония

12.03.2018

Днес почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки, каза министър-председателят Бойко Борисов на възпоменателна церемония в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи от територията на Република Македония.

 

Борисов е първият български правителствен ръководител, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера „Треблинка“ и загинали там македонски евреи. По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях. За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти.

 

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов. „Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян“, каза той.