EN

Среща между премиера Бойко Борисов и канцлера на Австрия Себастиан Курц

16.03.2018

 

Единодушие по темите за миграцията в Европа, опазването на външните граници на ЕС, приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство и за многогодишната финансова рамка изразиха българският министър-председател Бойко Борисов и канцлерът на Австрия Себастиан Курц при разговорите си в София.

 

„На всичките си срещи съм подчертавал, че 2018 година трябва да се разглежда като Българо-австрийско председателство, защото никоя от темите, които започваме, не може да бъде приключена за шест месеца“, посочи на съвместната пресконференция премиерът Борисов и приветства желанието на Австрия да продължи реализирането на тези важни за дневния ред на Европа въпроси.

 

Австрийският канцлер благодари за усилията на българското правителство за опазване на външните граници. „ Благодарни сме, че България добре охранява външните граници. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова много по отношение на опазване на границите“, заяви Себастиан Курц. Австрия твърдо стои зад приемането на България в Шенген, посочи той.

 

Канцлерът Курц посочи добрите резултати, които България е постигнала до момента по време на ротационното си председателство. „Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на Съвета. Имаме много сходни позиции към важните за Съюза въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна“, заяви Курц.