EN

Среща между премиерите Бойко Борисов и Марк Рюте в Министерския съвет

06.02.2018

„България има изключително важна роля по отношение на бъдещето на Европа“. Оценката е на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте, който проведе в София среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят основните теми от дневния ред на Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Съюзът предоставя защита и просперитет, но хората сякаш не виждат достатъчно доказателства за това, ето защо трябва да се съсредоточим към работа за конкретни резултати, посочи Рюте. Той се спря основно на постигането на съгласие по темите миграция, единен пазар и единен цифров пазар.

 

„Вече безспорно външната граница не е проблем. Всички знаят, че ние я пазим изключително добре“, посочи българският министър-председател. Борисов заяви, че България ще довърши работата си по Механизма за сътрудничество и оценка и акцентира, че в докладите на Европейската комисия вече влизат и резултатите от борбата с контрабандата. „Моят колега беше запознат с данните – България е на първите места, сред отличниците в това отношение, те имат да ни догонват“, каза той. Премиерът отбеляза също, че само месец след старта му, Българското председателство на Съвета на ЕС се оценява високо.