EN

Премиерът Борисов представи приоритетите на Българското председателство с реч пред ЕП

17.01.2018

Българският министър-председател Бойко Борисов представи приоритетите на първото българско председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург. Като основни теми премиерът Борисов отличи бъдещето на Европа и младите хора, европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа и дигиталната икономика. „По всички тези въпроси е важно по време на нашето председателство да има напредък, да има дебат и да търсим най-сериозните и верни решения“, подчерта българският министър-председател.

 

По време на представянето Бойко Борисов посочи, че е необходимо да бъде продължен дебата относно справянето с миграционния поток на континента. „Смея да твърдя, че България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е нула. Това се постигна с много работа, на българо-турската граница ние показахме как заедно с европейската солидарност, с усилията на държавата и със споразумението, което имаме с Турция, може да се ограничи до минимум миграционният поток“, заяви още българският премиер. Пред евродепутатите той изрази мнение, че работата по това споразумение трябва да продължи активно „с много такт и дипломатичност“. Борисов беше категоричен, че Европа трябва да намери решение за подпомагане за общото пазене на европейската граница.

 

Малко преди да представи приоритетите на Българското председателство пред членовете на Европейския парламент, Борисов проведе работна среща с председателя на парламента Антонио Таяни. Двамата изразиха мнение, че успехът на Европейския съюз зависи от съвместната работа на институциите в полза на гражданите и че сътрудничеството между Българското председателство и Парламента ще бъде мотивирано от тази цел. Подчертано беше, че приоритетите на Българското председателство в голяма степен отговарят на работната програма на евродепутатите.