EN

Министър-председателят Борисов с двустранни срещи на Световния икономически форум в Давос

26.01.2018

„Много се радвам да Ви видя и Ви поздравявам за всичко, което правите“ – с тези думи Тони Блеър започна срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, която се проведе в рамките на Световния икономически форум в Давос. Бившият британски премиер, а сега председател на Института за глобални промени каза, че следи програмата и дейността на Борисов. „Смятам, че предприемате правилните инициативи в най-подходящия момент“, коментира той и поздрави премиера за включването на Западните Балкани като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

В рамките на Форума в Давос министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун обсъдиха развитието на газовите проекти на територията на България. Премиерът Борисов запозна Андрю Браун с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“. 

 

Борге Бренде, председател на Управляващия борд на Световния икономическия форум в Давос, пожела успех на България като ротационен председател на Съвета на ЕС и определи приоритетите на страната ни като изключително важни за единството и сигурността на Европа. На среща с премиера Бойко Борисов той отбеляза, че всички на форума коментират темата за Западните Балкани, което е доказателство за актуалността й.

 

Планът ни за европерспективата на страните от Западните Балкани е добър, каза министър-председателят Бойко Борисов след разговора си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, който се проведе по време на Световния икономическия форум в Давос. Основна тема на него беше сътрудничеството между двете страни, което да насърчава укрепването на стабилността в Югоизточна Европа.